Namun begitu bidang masakan di majlis-majlis keramaian
seperti kenduri dikuasai oleh kaum lelaki. Begitu juga bidang penyediaan
makanan dan masakan di hotel dan restoran di kuasai oleh golongan lelaki.
Hakikatnya Industri hospitaliti yang melibatkan sektor
penyediaan makanan adalah bidang yang kian berkembang pesat bukan sahaja di negara kita malah mengcangkupi seluruh dunia. Mereka yang berkemahiran dalam bidang itu kini
berpotensi mendapatkan pekerjaan dan permintaan tenaga sumber manusia yang tinggi.
Mereka yang terlibat dibidang ini juga berpotensi memulakan perniagaan sendiri dengan mudah.
Perkara ini dibuktikan oleh seorang Chef yang memang
terkenal di kawasan utara ini, Chef Roy atau Rozaini Yaakob. Beliau menceburi
bidang hospitaliti sector penyediaan makanan sebaik sahaja lepas mengambil
peperiksaan SPM walaupun beliau menuntut dibidang teknikal.
Selepas peperiksaan tersebut
pada tahun 1987 beliau terus menceburi bidang ini dengan bekerja sebagai
comis (Pembantu tukang masak) di hotel Merlin Pulau Pinang. Sejak itu beliau mula
faham dan mengenal dunia masakan dan
berminat mempelajari bidang ini dengan lebih mendalam. Namun begitu sebagaimana
orang muda lain pendiriannya tidak kuat untuk bertahan dan
membawa beliau menyertai industry lain.
Namun pertemuan semula beliau dengan Chef Sani bekas bosnya
di hotel Merlin dahulu pada tahun 1999 telah merubah keadaan. Rozaini kembali bekerja di bawah Chef Sani di
Caravan Café, Sungai Petani . Selain
membuka Caravan Café , Chef Sani juga
merupakan seorang perunding di industri ini dan menyediakan perkhidmatan katering.
Rozaini Yaakob banyak belajar banyak daripada Chef Sani dibidang
penyediaan makanan dan katering sehingga beliau juga mampu menjadi perunding kepada
mereka yang ingin membuka restoran dan beliau juga membuat katering secara kecil-kecilan.
“Sejak itu saya berazam untuk terus berada dalam industry
ini dan yakin akan perkembangan pesat industry ini. Saya mula belajar dengan
lebih tekun dan membuat pelbagai R &
D masakan yang saya pelajari.”
“Namun tumpuan saya mula berubah daripada masakan ‘western’ kepada masakan makanan arab setelah menyertai
Qasar Hadramaut di Bandar Perda Bukit
Mertajam. Restoran ini adalah milik penuh pengusaha makanan daripada Yaman.”
“Saya Nampak prospek yang besar makanan arab di negara ini.
Disamping mempunyai nilai komersial masakan arab boleh dianggap sebagai sunnah
Nabi. Maka saya mempelajari teknik dan cara-cara penyediaan makanan malah saya
tak segan-segan akan menemui dan mempelajari ilmu masakan arab daripada mereka
yang berpengalaman.”
Sejak itu Chef Rozaini menumpukan perhatian di bidang
masakan arab sehingga terhasilnya formulasi rempah kambing golek yang dinamakan
Rempah Grill Al-Kanz. Rempah Grill Al-Kanz adalah gabungan masakan arab dan mediterranean.
Rempah ini pada mulanya dihasilkan untuk memenuhi tempahan
kambing golek di majlis-majlis keramaian yang kemudiannya diminta oleh seorang
sahabat untuk memasarkannya.
“Bagi mereka yang ingin merasakan keenakan formulasi rempah
grill alkanz boleh menghubungi beliau atau ingin mengetahui lebih lanjut boleh
melawat blog yang beliau sediakan http://alkanzsaudagarrempah.blogspot.my/”
“Saya terus mengorak langkah bersahabat seorang lagi sahabat
lain membuka ‘stall’ di “food court” KAMBING
GOLEK ALKANZ @ CHARLIE KAFE Sungai Lokan, Sungai Puyu Butterworth. Saya mengolek
kambing sekor di situ dan menjualnya. Sepinggan kecil RM5.00 dan Regular
RM10.00.”
“Bagi mereka yang ingin merasai keenakan kambing golek
Al-Kanz boleh mencubanya di situ. Bagi mereka yang ingin mengadakan majlis-majlis keramaian atau jamuan dan ingin menghidangkan kambing goleh boleh juga berhubung dengan saya 018-948 4150” Ujar Rozaini atau Chef Roy kepada Adam &
Hawa.
KLIK IMAGE UNTUK KE BLOG UTARA BIZ
KLIK IMAGE UNTUK KE BLOG INI
Tiada ulasan:
Catat Ulasan