Tuesday, October 11, 2016

Jadi Pengguna Yang Bijak

Gambar sekadar hiasan
RAMAI orang berbelanja bukan kerana keperluan tetapi kerana merasakan orang akan mengatakan dia mampu berbelanja. Misalnya  membeli kereta mewah dan peralatan mewah di rumah. Berdasarkan kajian terdapat 7 sebab utama mengapa orang berbelanja lebih.

1. Ramai yang memberikan alasan terpaksa berbuat demikian kerana bimbang dengan pandangan  rakan-rakan, saudara mara atau jiran mereka nanti. Meminjamkan wang kepada rakan walaupun dia tahu rakannya akan membelanjakan wang itu secara membazir.  Mengadakan majlis perkahwinan yang besar waklaupun terpaksa berhutang . Selalu menukar perabut yang setaraf dengan kedudukan walaupun perabut yang lama masih lagi boleh digunakan.  Membelikan barang mainan yang mahal kepada anak-anak. Membelanjakan wang untuk menunjukkan kasih saying kepada keluarga sedangkan untuk melahirkan perasaan itu boleh dizahirkan dengan pelbagai cara
Gambar sekadar Hiasan

2.       Membeli kerana orang lain memilikinya sedangkan anda tidak begitu memerlukannya.

3.       Membeli kerana jurujual itu kawan baik atau baik dengannya.

4.       Peralatan rumah yang lama jika rosak dan masih boleh dibaiki dengan kos yang rendah lebih baik baiki saja daripada membeli barangan yang baru.

5.    5.   Membeli mengikut perasaan melihat sesuatu barangan itu cantik walaupun barangan itu bukannya satu keperluan.

6.     6.   Terpengaruh dengan kempen “Cuma sekali saja peluang dalam seumur hidup. “  Ini hanya helah perniagaan menghabiskan stok lama kerana model baru yang lebih baik dan canggih akan memasuki pasaran.


7.     Membeli TV lebih dari satu bagi mengelakan pergaduhan adik beradik menonton program. Jangan membazir galakan ahli keluarga bertolak ansur sesame sendiri.

KLIK IMAGE UNTUK KE PORTAL RASMI
KLIK IMAGE UNTUK KE BLOG REMPAH GRILL ALKANZ

KLIK IMAGE UNTUK KE BLOG E-BOOK INI

KLIK IMAGE UNTUK KE BLOG UTARA BIZ


No comments:

Post a Comment